(W)eten in Herent - weten waar je je eten haalt

Eigen tuin

 Ja, er zijn er nog mensen die zelf hun eigen groente kweken en een paar kippen hebben. En meer jonge gezinnen beginnen ermee. Toch zijn er nog veel en veel te grote gazons en, God betert het, nodeloos verharde oppervlakten.

 

Voor wie ecologisch wil tuinieren:

 

VELT. Als je inschrijft onder Herent, kom je terecht bij Velt-Leuven. Als je dichter bij Kortenberg of Kampenhout woont, kun je bij Velt Midden-Brabant aansluiten

 

Contactpersoon: TESSA VAN HOUT

Tel.: 0494-981520

E-mail: tessavanhout@yahoo.com - http://beweegt.velt.be/leuven

 

Contactpersoon: JOSEPH PAUWELS

Tel.: 016-65 09 85

E-mail: jospa@skynet.behttp://beweegt.velt.be/middenbrabant

 

Samentuinen

Ja, er zijn nog mensen die hun eigendom niet afsluiten, maar het beschikbaar stellen voor anderen. Dat gebeurt spontaan onder buren. Misschien zijn er wel mensen in jouw buurt, die zitten te wachten op iemand die zich aanbiedt om een niet (meer) gebruikt stukje tuin te bewerken. En een groepje kan op zoek naar een groter stuk grond om er samen op te tuinieren. Velt heeft daarvoor het woord samentuinen uitgevonden.

In Herent zit de Transitie groep op dat spoor (zie het stukje over Transitie op deze website) In Kessel-Lo is er de samentuin “Zavelhof” van Velt-Leuven. Inspiratie valt er ook te rapen in de “Kloostertuin” in Tildonk.

 

Voedselteams

 Ja, er zijn mensen die samen voedsel kopen. Niet gewoon om een lagere prijs te onderhandelen – dat zou ook kunnen – . Voedselteams bestellen bij boeren die zo dicht mogelijk en zo mogelijk ook biologisch telen. Daardoor willen ze die boeren ook een vastere afzet bieden. De boeren leveren aan het “depot” en de leden van het team komen daar op een vast wekelijks uur hun bestelling afhalen: groente, fruit, zuivel, vlees, brood, enzovoort. In Herent zijn er drie voedselteams: Herent-Centrum, Doren, Veltem.

 

Contact via website van voedselteams.

 

Hoeverkoop

Ja, er zijn nog boeren in Herent. En er zijn er nog die aan hoeveverkoop doen.

 

Ziehier een lijstje. Het is gesteund op een brochure ‘Korte voedselketen’ van de gemeente en op een lijst van Herent Fairtrade gemeente. Het is allicht onvolledig.

 

FRUITBEDRIJF CHRIS EN MIA

Appelen, peren, appelsap, appelkriekensap, appelperensap, appel- en perensiroop, honing. Volgens seizoen: pompoenen, rode en witte kool

(ook dinsdagmarkt)

HOEVE TEN HALVE

Rundsvlees en aardappelen

ook vlees- en aardappelautomaat en broodautomaat van een Hagelandse bakker

MELKVEEBEDRIJF PAUKESHOF

Rauwe melk en roomijs

melkautomaat

BOERDERIJ FETS

Aardappelen, rode en gekleurde bieten, eieren, tomaten (volgens seizoen)

DE WRIEMELING

Biologisch-organische groente , ook plantgoed

aangevuld met biologisch fruit, zuivel en plantgoed

JOS VANDERHEYDEN

Appelen en peren, appelsap, siroop, aardappelen

’T WATERBOS

Rundsvlees en aardappelen

aangevuld met groente, fruit, eieren, roomijs en streekproducten

HOF DE SOETE

Brussels grondwitloof

 

Het PROVINCIAAL PROEFCENTRUM dat witloof verkoopt

 

DE WIKKE, een arbeidszorgproject van Wonen en Werken dat bio-groenten verkoopt.

 

Carrefour Herent heeft ook enkele lokale producten in zijn assortiment.

 

Biologisch

 Ja, je kunt ook biologische voedingswaren kopen in Herent, bij De Wriemeling in Veltem, op zaterdag voormiddag, via de voedselteams en bij De Wakkere Akker.

 

Buurt-warmoezenier

Ja, er zijn ook nieuwe manieren van voedselvoorziening: webwinkels voor pakketten en zelfs voor maaltijden.

 

Naast die e-innovation, is er wereldwijd ook een vorm van voedselvoorziening die voedsel dichter bij huis brengt. “CSA” heet die: community supported avgriculture. Een CSA-boerderij is niet op de markt en de marktprijs afgestemd, maar richt zich op de “community”. Zeg maar op de buurt. Mensen uit de buurt betalen op voorhand voor een jaar en kunnen het hele jaar komen halen voor eigen gebruik. Er is een boer(in) die de grond bewerkt, zaait, plant en wiedt. De leden kunnen af en toe komen helpen of feesten en hun woordje doen over het reilen en zeilen op “hun” boerderij. In Herent werkt De wakkere akker op die manier. Voorlopig enkel groente, kleinfruit en kruiden, met bio-garantie. Via een soortgelijk initiatief is er ook bakmeel te verkrijgen.

 

Contact: www.wakkereakker.be